ARTtention

Mezinárodní výstava plakátů na téma Práva žen


Termín výstavy

8. 5. – 28. 7. 2024

Otevírací doba

po-ne 10.00-18.00

Vernisáž

7. 5. 2024 v 18:00

Kde

Parter NTK

Kurátorka

Radoslava Boor

 

Vystavující umělkyně a umělci:

Agnieszka Ziemiszewska (Polsko), Akram Mokhber (Írán, Německo), Ameneh Moayedi (Írán), Anna Drozenová (Česko), Bartosz Mamak (Polsko), Bertug Bilgin (Turecko), Bright Woo (Čína), Christopher Han (Jižní Korea), Daniel Meier (Německo), Dmytro Dziuba (Ukrajina), Emran Abtahi – (Írán), Erin Sedra (USA), Gitte Kath (Dánsko), Goyen Chen (Thaj-wan), Hyungjoo A. Kim (USA), Ivan Kashlakov (Bulharsko), Jan Rajlich, ml. (Česko), Jianfei Lu (Čína), Joanna Górska (Polsko), Kaled Avila (Mexiko), Keith Kitz (USA), Lenka Sisák (Slovensko), Lex Drewinski (Polsko), Luka Prstojevic (Srbsko), Łukasz Zwolan (Polsko), Lyuba Tomova (Bulharsko), Maria Eletta Baroni (Itálie), Mario Fuentes (Ekvádor), Masoud Saffari (Írán), Michel Bouvet (Francie), Mohammad Afshar (Írán), Mykola Kovalenko (Ukrajina/Slovensko), Natalia Volpe (Argentina), Oleg Slepcoff (Česko), Oleg Veklenko (Ukrajina), Olga Czechowska (Polsko), Patrycja Longawa (Polsko), Pepo Almonte (Mexiko), Péter Pócs (Maďarsko), Qiang Gang (Čína), Rafael Ramirez Lozano (Mexiko), Raqee S. Najmuldeen (Irák), Rosalio Rodriguez (Mexiko), Samira Khorshidi – Iran, Taber Calderon (USA), Tomaso Marcolla (Itálie), Vitaly Bondar (Bělorusko), Vlad Mychajliv (Ukrajina), Wesam Haddad (USA), Zlatan Dryanov (Bulharsko)

Jedinečná kolekce padesáti tištěných a stovky promítaných plakátů vzešla z open callu, kterého se zúčastnilo 347 umělců z 50 zemí světa. Výstava přináší pohled výtvarníků na ženská práva, jejich stav napříč zeměmi, generacemi, pohlavím i společenským postavením. Je svědectvím o tom, že v 21. století je naše společnost značně diferencována. Výstava má na jednu stranu sociální a silně alarmující aspekt, na stranu druhou neuhýbáme před uměleckým zpracováním. Při finálním výběru z přijatých 678 plakátů bylo naší snahou představit co možná nejširší spektrum tvůrců a vysoce kvalitních plakátů. Vznikla unikátní sbírka plakátů, jejíž ambicí je oslovit publikum na pražských výstavách a poté cestovat za hranice České republiky a oslovovat publikum prostřednictvím svébytného vizuálního a komunikačního média.

Do short listu se vešlo velké množství legend např. hvězdy polského plakátu Lex Drewinski a Agnieszka Ziemiszewska; předseda ukrajinského Trienále plakátu The 4th Block Oleg Veklenko a designér Mykola Kovalenko z Ukrajiny; zástupci íránského plakátu a grafiky – Aménéh Moayedi, grafická designérka a organizátorka výstav a čelní představitelka hnutí na podporu íránských žen Women. Life. Freedom, a oceňovaný Sina Afshtar; ale i začínající umělci. Český plakát představují tři generace umělců. Doyen českého plakátu, výtvarník, grafik Jan Rajlich ml., grafický designér Oleg Slepcoff a Anna Drozenová, která momentálně studuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Partnery projektu jsou Bulharský kulturní institut v Praze, Trienále scénického plakátu v Sofii, Amnesty International ČR, Jeden svět.

 

ARTtension

 
 

Archiv výstav

Kurátor galerie

Milan Mikuláštík
  milan.mikulastik@techlib.cz
  773 653 825

 

Prostor knihovny i galerie je bezbariérový, včetně přístupu k toaletám.

Editor: Milan Mikuláštík Poslední změna: 3.5. 2024 11:05